Compay-Segundo-Es-Mejor-Vivir-Asi“Yo no compuse Chan Chan; la soñé…”  (Δεν το συνέθεσα το Τσαν Τσαν, το ονειρεύτηκα…), δήλωσε ο Κουβανός συνθέτης – τραγουδιστής Κομπάι Σεγκούντο για το  φημισμένο  σήμερα τραγούδι του Chan Chan. 

Μεταφράζω από τα ισπανικά τη δήλωση του:
“Το Τσαν Τσαν (ChanChan) δεν το συνέθεσα. το ονειρεύτηκα. Ένα όνειρο με μουσική. Κάποιες φορές ξυπνώ με μια μελωδία στο κεφάλι μου, ακούω τα όργανα, όλα πολύ καθαρά. Βγαίνω στο μπαλκόνι και δεν βλέπω κανέναν, αλλά τ΄ ακούω να παίζουν στον δρόμο. Δενξέρω τι θα γίνει τελικά. Μια μέρα σηκώθηκα με αυτό το άκουσμα, αυτές τι τέσσερις απλές νότες. Έβαλα σ’ αυτές στίχους που εμπνεύστηκα από ένα παιδικό τραγούδι. Το άκουγα από παιδί, τη Χουανίκα και τον Τσαν Τσαν. Βλέπεις τώρα; Το Τσαν Τσαν τραγουδιέται σε όλον τον κόσμο!”

Τα υπόγεια ύδατα της δημιουργίας βρίσκονται λοιπόν στα όνειρα. Τα σεβόταν και ο Πλάτων. Οι ωραίοι άνθρωποι έχουν και όμορφα όνειρα. Αυτό το δήλωσε κι ο Αριστοτέλης στα Ηθικά του (οι ενάρετοι είναι οι ωραίοι άνθρωποι για τον φιλόσοφό μας).

Εμείς, αν είμαστε τυχεροί και συναντήσουμε αυτούς τους ωραίους ανθρώπους,  γευόμαστε τους καρπούς των ονείρων τους,  τα έργα της τέχνης τους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η σύνθεση αυτών των έργων έπεται, προηγείται το όνειρο.

Κομπάι Σεγκούντο, έφυγε σε ηλικία 95 ετών, στις 13 Ιουλίου 2003. “Έφυγε”, δεν πέθανε, αφού ακόμη ακούμε τη φωνή του να μας συντροφεύει. Ένα τραγούδι τραγουδισμένο από αυτόν και τη μοναδική φωνή της Ισπανίδας Martirio είναι και το  “Καλύτερα να ζω έτσι” (Es mejor vivir asi). Στίχοι μοναδικοί και εκτέλεση αξεπέραστη. Αξίζει να μάθει κανείς λίγα ισπανικά για να τους αγγίξει, έστω και από απόσταση.

Es Mejor Vivir Asi

Yo no sé qué me está passando
Que no dejo un momento
De pensar en ti
Yo no sé qué será de mí
Si no estoy junto a ti

Es mejor vivir así
Locamente enamorado
Este amor que yo he encontrado
Que me hará vivir feliz

Sé que estoy lejos de ti
Y no te puedo olvidar
Sé que en tu corazón
Hay un lugar para mí

Y te acordarás de aquella flor
Que yo sembré para ti
Cuando un día te di
Mi corazón

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This