«Το ξύπνημα του νερού» του Δημήτρη Βλάχου παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Το βιβλίο του κ.Δημήτρη Βλάχου, Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Ροδόπης, «Fontanero / Το ξύπνημα του νερού», παρουσιάστηκε χθες στην κατάμεστη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Για το βιβλίο μίλησαν, πέραν του συγγραφέα, η κα.  Μαρία Δημάση, αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Σπύρος Κιοσσές, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, κ.Δημήτρης Σβυντρίδης ο οποίος ερμήνευσε με την κιθάρα του συνθέσεις εμπνευσμένες από τη νουβέλα.

Δημήτρης Βλάχος : ”Το Ξύπνημα του νερού πραγματεύεται τον ονειρικό κόσμο,  που έχουμε ανάγκη”
Στις δηλώσεις του ο κ. Βλάχος χαρακτήρισε τη συγγραφή ως προέκταση του ρόλου του ως εκπαιδευτικού και περιέγραψε το βιβλίο ως «μία μυθοπλαστική μεταφορά – απόδοση» των προηγούμενων θεωρητικών του βιβλίων, που, όπως είπε, «ουσιαστικά πραγματεύονται τη σχέση που έχει ο στοχασμός με την ποίηση και τη λογοτεχνία». «Αυτή η νουβέλα πραγματεύεται τον ονειρικό κόσμο» υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα όνειρα».

Μαρία Δημάση: «Ο συγγραφέας δεν θέλει να περάσει κάποιο άλλο μήνυμα, πέρα από το να μοιραστεί την ψυχή του»

Με τη σειρά της η κ. Δημάση δήλωσε «ερωτευμένη» με το βιβλίο του κ. Βλάχου, υπογραμμίζοντας πως “πρόκειται για μία νουβέλα όχι απλά σπονδυλωτή και στοχαστική αλλά τόσο πολυσημική και πολυτροπική, που νομίζω ότι δεν μπορεί να μην αγγίξει τον καθένα  ή την καθεμία που θα τη διαβάσει, σε επίπεδο προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας».
«Ο συγγραφέας δεν θέλει να περάσει κάποιο άλλο μήνυμα, πέρα από το να μοιραστεί την ψυχή του -με θράσος είναι αλήθεια- » δήλωσε η κ. Δημάση και συνέχισε: «και από κει και πέρα η προσδοκία του είναι κάποιοι από εμάς να προσλάβουμε το επικοινωνούμενο περιεχόμενο, ο καθένας με το δικό του τρόπο». Αυτό, σύμφωνα με την ίδια, «μπορεί να επιτευχθεί, καθώς αυτό το βιβλίο πραγματεύεται ζητήματα γυναικείας ταυτότητας, έμφυλης διάστασης των κοινωνικών θέσεων, το πώς διάκεινται οι οικογενειακές σχέσεις, το πώς ο έρωτας υπάρχει, δεν υπάρχει, μυθοποιείται, απομυθοποιείται, ενοχοποιείται και τελικά ανεβαίνει στο βάθρο που του αξίζει. Το πώς οι άνθρωποι διαλέγονται, όταν πραγματικά αποκαλύπτουν τον εαυτό τους και γνωρίζονται μεταξύ τους. Το μεγάλο προτέρημα αυτού του βιβλίου, μεταξύ των άλλων, είναι ένας διαρκής διαπολιτισμικός διάλογος, μία σπουδαία πολιτισμική αναχώνευση, η οποία υποδηλώνεται από τον τίτλο με τη λέξη “Fontanero”. Δεν πραγματεύεται μόνο ούτε ελληνικές ταυτότητες, ούτε τον ελληνικό πολιτισμό, και αυτό δημιουργεί από την αρχή την προσδοκία να ανακαλύψουμε τον άλλο πρώτα μέσα μας και μετά δίπλα και απέναντί μας».

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014



Συντάκτης:Νατάσσα Βαφειάδη 
e-mail: paratiritis.vafeiadou@gmail.com

 

Pin It on Pinterest

Share This