Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα του ζεστού και φιλόξενου χώρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Δημήτρη Βλάχου, φιλολόγου του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης και τέως Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Ροδόπης, με τίτλο «Η λοξή ματιά» (Εκδόσεις ΦΕΞ).
Πρόκειται για μια περισυλλογή 14 επιλεγμένων κειμένων, όπου κατά κύριο λόγο ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Νίτσε, ο Θερβάντες, ο Βελάθκεθ, ο Γκόγια μας ασκούν στην τέχνη της λοξής ματιάς και μας αποτείνονται. Ταυτόχρονα, αποτελούν τα κείμενα αυτά κι ένα προσωπικό ημερολόγιο ανάγνωσης του συγγραφέα, ένα ενθύμιο της σταθερής συνεργασίας του με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.
Στις σελίδες του βιβλίου, αλλά και πέρα από αυτές, μάς ταξίδεψαν διαβάζοντας αποσπάσματα, σχολιάζοντας και αναλύοντας τα με φιλολογική διεισδυτική ματιά η κ. Μαρία Γκόγκου και η κ. Φωτεινή Σκούπουρα, φιλόλογοι του 2ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Γεωργία Πιπέλη, εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, θέτοντας παράλληλα ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, τις ιδέες που αναπτύσσονται σ’ αυτό, αλλά και γενικότερα τις απόψεις του συγγραφέα με αφορμή τις ποικίλες θεματικές του βιβλίου.
Παρευρέθηκαν, επίσης, στην εκδήλωση πολλοί εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι, συνεργάτες και φίλοι του κ. Βλάχου, καθώς και πλήθος κόσμου, έχοντας όλοι κοινό γνώρισμα την αγάπη προς το ποιοτικό βιβλίο.
Μιλώντας για τη δημιουργική του πορεία στον συγγραφικό χώρο ο κ. Βλάχος μοιράστηκε με το αναγνωστικό κοινό του γνώσεις και εμπειρίες ζωής, ενώ ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του ανέφερε για τη «Λοξή ματιά»:
«Η λοξή ματιά είναι η τέχνη να βλέπεις αλλιώς τον κόσμο, με έναν τρόπο ασυνήθιστο, έτσι ώστε αυτός ο τόσο συνηθισμένος καθημερινός μας κόσμος να ανανεώνεται συνεχώς και να αποκτά ολόφρεσκο νόημα για τον καθένα μας προσωπικά. Λοξή είναι, επίσης, η ματιά των ποιητών και των στοχαστών που μας εκπαιδεύουν στην τέχνη της συναρπαστικής ανάγνωσης του κόσμου και των εμπειριών μας μέσα σ’ αυτόν. Ο Θερβάντες, ο Πλάτων, ο Νίτσε, ο Βελάθκεθ, ο Γκόγια, για να αναφέρω ενδεικτικά κάποιους από τους δημιουργούς που πραγματεύομαι στα δοκίμια του βιβλίου μου, μάς ασκούν στην τέχνη της λοξής ματιάς με τη μορφή της ειρωνείας, της προσποίησης, του υπονοούμενου. Τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους δημιουργοί, κι όμως παρά τη ρήγματα και τις ασυνέχειες στην επιφάνεια του ρέοντος ιστορικού χρόνου, επικοινωνούν μεταξύ τους με τα υπόγεια ρεύματα της ευρωπαϊκής παράδοσης, λογοτεχνικής, φιλοσοφικής και εικαστικής, την οποία και ανανεώνουν με το έργο τους. Συγκλίσεις, συγγένειες και συνάφειες τόσο διαφορετικών μεταξύ τους δημιουργών, έρχονται στο φως χάρη στην ενεργοποίηση της λοξής ματιάς στη θέαση του έργου τους. Γι’ αυτή τη λοξή ματιά μιλώ στο βιβλίο μου.»
Τόνισε, επίσης, ότι η λοξή ματιά συμφωνεί διαχρονικά με τις υποθήκες των ποιητών μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα από το δοκίμιο του Οδυσσέα Ελύτη «Η μέθοδος του άρα», το οποίο και αναγνώστηκε.
Η ανταπόκριση των παρισταμένων ήταν άμεση, καθώς ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση με μια σειρά από ερωτήματα προς τον ομιλητή, ο οποίος μέσα από την πολύχρονη συγγραφική και διδακτική πρωτίστως εμπειρία του, αλλά και με την αμεσότητα που τον διακρίνει στον λόγο του ως δασκάλου με 32 χρόνια παρουσίας σε σχολικές τάξεις και θέσεις ευθύνης, μας έδειξε μέσω της λοξής ματιάς έναν άλλο τρόπο συναρπαστικής ανάγνωσης των κειμένων, των εικόνων και των εμπειριών μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχαριστίες και την «υπόσχεση» του συγγραφέα στους αναγνώστες του ότι μετά και την έκδοση του τελευταίου αυτού βιβλίου του, του όγδοου κατά σειρά και τρίτου στις εκδόσεις της ΦΕΞ, δεν θα ξαναγράψει τίποτε άλλο… Ωστόσο, δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει με τη χαρακτηριστική ειρωνική … λοξή του ματιά, ότι αυτή την υπόσχεσή του δεν την έχει τηρήσει ποτέ στα τελευταία αυτά οκτώ χρόνια της συγγραφικής του δραστηριότητας.
Παρέπεμψε μάλιστα στους στίχους σεμνής ποιήτριας Χ.Μ. που σχολίαζαν την τελευταία καταληκτική φράση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του:
” …ένας απολογισμός και ποιος ξέρει,
ίσως και μια σιωπηρή προετοιμασία για το επόμενο βιβλίο”
και με κάποιο επόμενο / κι από τόσα προηγούμενα / μια ευωδιά σκορπιέται γύρω μας./ σαν τριανταφυλλιά που ολοένα ανθίζει./ μύρια πέταλα κατά γης ευχαριστημένα, /χορτασμένα προσφορά. / κι αμέτρητα μπουμπούκια ανήσυχα κι ονειροπόλα / βιάζονται θαρρείς να χαρίσουν το δικό τους νέκταρ / σε μια διαρκή αναζήτηση /σε μιαν αέναη συνέχεια…!»
Γεωργία Πιπέλη, εκπαιδευτικός ΠΕ07-Γερμανικής Γλώσσας, Δ.Δ.Ε. Ξάνθης