Ο Γιώργος Σεφέρης, ο πρώτος βραβευμένος (1963) με Νόμπελ Έλληνας ποιητής της Γενιάς του ’30, αρθρώνει ώριμο λόγο ποιητικό, στοχαστικό και πολιτικό συνάμα. Ακόμη και σήμερα, ο σεφερικός λόγος θεωρείται από τους ειδικούς μελετητές σταθμός όχι μόνο για τον ελληνικό ποιητικό μοντερνισμό αλλά και για την πολιτισμική μας αυτοσυνειδησία. Δεν μιλά ο Σεφέρης μόνο για τα περασμένα και τα παρόντα, αλλά ψηλαφεί με νηφαλιότητα και τα μελλούμενα, δηλώνοντας, ωστόσο, ακλόνητη την πίστη του στον άνθρωπο και στον «ελληνικό ελληνισμό» του.
Σε έναν κύκλο τεσσάρων μαθημάτων θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε στον ποιητικό και στοχαστικό λόγο του ποιητή το ανθρωπολογικό φιλοσοφικό θεμέλιο αυτής της πίστης που σήμερα δοκιμάζεται πανταχόθεν, αλλά και προσφέρεται σε νέες ερμηνείες. Οι θεματικές των μαθημάτων αυτού του πρώτου κύκλου με τίτλο «Γιώργος Σεφέρης: ο ποιητής και ο στοχαστής» τεκμηριώνονται από το τελευταίο βιβλίο Δημήτρη Βλάχου, Σταθμοί στο σημειωματάριο ενός αναγνώστη. Ανθολόγηση δοκιμίων και άρθρων μιας εικοσαετίας (2001-2021), έκδοση ΠΑΚΕΘΡΑ 2025. Το βιβλίο θα διατίθεται ως εγχειρίδιο αναφοράς των μαθημάτων.
Τα μαθήματα θα γίνουν στον χώρο διαλέξεων του ΠΑΚΕΘΡΑ (Μάρκου Μπότσαρη 20) στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης τρεις Τετάρτες του Φεβρουαρίου (12,19,26 Φεβρουαρίου) και τη δεύτερη Τετάρτη του Μαρτίου (12 Μαρτίου). Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος λόγω της φύσης των μαθημάτων και της χωρητικότητας της αίθουσας, είναι απαραίτητο όσοι και όσες ενδιαφέρονται να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή στο τηλέφωνο 6977171456 (υπεύθυνος: Νίκος Γερμαντζίδης, Αντιπρόεδρος ΠΑΚΕΘΡΑ), προκειμένου να κρατήσουν θέση.
1ος Κύκλος Μαθημάτων Δημήτρη Βλάχου
«Γ. Σεφέρης: ο ποιητής και ο στοχαστής»
Μάθημα 1ο (Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00): «Το σώμα»
Φρίντριχ Νίτσε και Γιώργος Σεφέρης. Για μια φιλοσοφία και ποίηση του σώματος
Μάθημα 2ο (Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00): «Ο μύθος»
«Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές…»: Η λειτουργία του μύθου στο έργο του Γιώργου Σεφέρη
Μάθημα 3ο (Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, ώρα 19.00): «Η Ιστορία»
Το νόημα της Ιστορίας στον Γιώργο Σεφέρη
Μάθημα 4ο (Τετάρτη, 12 Μαρτίου, ώρα 19.00): «Διπλωματία και ποίηση»
Τα «κυπριακά» ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη